Geheimen van Photoshop Lightroom ® – Verwondering over de natuur beter laten zien

Meestal maak ik een foto om mijn verwondering over licht of structuren in de natuur te laten zien. Voor mij zijn dat kostbare momenten die ik regelmatig opzoek om tot rust te komen vanuit de hectiek van het dagelijks leven. Op de Posbank met zijn heuvels en prachtige bomen is de licht en schaduwwerking sterk.

Deze foto maakt ik tijdens een cursusdag waarbij het licht op een deel van het gebied viel en de wolken een schaduw wierpen over het andere deel vlak voor ons.

RG20131012-D800-2399

Dit is de raw-opname die rechtstreeks uit de camera komt. Het laat niet het mooie contrast zien en bevat ook niet dat extra, onzichtbare, element in een foto dat je doet afvragen wat je raakt in deze foto.

Adobe Photoshop Lightroom ® maakt op een eenvoudig manier mogelijk hier meer uit te halen. Via eenvoudige bewerkingen en kennis over wat er met een foto wel of niet kan, kun je proberen datgene waar het je eigenlijk bij het maken van de foto om ging te laten zien aan je kijkers.

screenshot

In dit geval werd ik geraakt door het mooie licht in het midden dat er echt uitspringt na de bewerking. Daarmee geeft de foto meer weer wat ik op dat moment zag en voelde. Vele discussies zijn te vinden of bewerken wel of niet zou kunnen. Mijn idee daarbij is dat de foto mijn kijk op de natuur weergeeft en hopelijk het gevoel overbrengt van het moment. Dit geldt voor mijn soort fotografie en zo kan ieder dat voor zichzelf bepalen.

RG20131012-D800-2399-2

Wil je hier meer over leren: In mei is er een cursus Adobe Photoshop Lightroom ®. Klik hier voor meer info.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.