Fotografeer jij wel eens heel vroeg op de ochtend?

Links wat je ziet, rechts wat je op de foto krijgt: Herkenbaar?

Alle tijd en rust hebben om te fotograferen

Hoe krijg je op de foto wat je ziet?

Als je rondloopt in de natuur gaat jouw aandacht als vanzelf ergens naar toe. Een kleur, een sfeer, een boom, een vorm, …. Wat is het dat jouw aandacht trekt? En dan wil je dat graag op de foto zetten. Soms lukt dat wel en soms niet. Je komt thuis en het blijkt toch niet helemaal te zijn wat je hebt gezien. Soms zet je het dan maar niet op de foto en misschien herken je ook wel de gedachte ‘dit lukt toch niet’. 

Hoe het anders kan is eigenlijk eenvoudig. Kijk anders naar je omgeving en je fotografie. Er zijn veel factoren die meespelen bij het maken van een foto. Wat zie je nu eigenlijk echt en waarom trekt dat jouw aandacht? Het licht, het tijdstip dat je op pad gaat, de (on)mogelijkheden van je camera, nabewerking (ook al denk je nu ‘dat wil ik niet’), … Een kleine opsomming van alles wat er bij komt kijken voor, op en na het moment van fotograferen.

Dus hoe kan je hier nu mee verder? Valt er op een of meer van deze gebieden iets te ontwikkelen?

Leer kijken met aandacht: Waar gaat jouw aandacht naar toe als je rondloopt in de natuur?

Stel je ziet een boom die je aandacht trekt. ‘Wow, die wil ik wel op de foto’, denk je. Maar wat trekt nu eigen je aandacht? Ben je gefascineerd door bomen, vind je de stevige stam mooi, het bladerdek of juist de vorm die deze ene boom heeft raakt je? Stond er zo’n boom in de tuin toen je opgroeide, sta je toevallig aan een kant van de boom en is het het contrast of de schaduwwerking die je aandacht trekt? 

Meer vragen kunnen opkomen: Zet ik de hele boom erop of niet? De omgeving erbij? En wat met dat andere prachtige object dat je ook ziet? In het gemaakt beeld kun je later terugzien of het gelukt is dat wat je aandacht trok ook zoals je bedoelde op de foto is gekomen.

En dan is er het technische aspect. Een donkere boom tegen een lichte achtergrond: Hoe krijg je dat voor elkaar op de foto. Alles scherp of juist niet? Hoe maak je de perfecte achtergrond in een macrofoto? Sluitertijden, diafragma’s en iso-waarden? Hoe pas je dit toe voor de ‘perfecte’ foto?

Er valt heel veel te ontdekken hierover. Als je leert op een nieuwe manier naar je omgeving en je fotografie te kijken zul je merken dat je veel meer gaat zien en ook anders gaat fotograferen.

Ja, ik wil op de hoogte gehouden worden van workshops, Fine Art foto’s en foto tips krijgen

* indicates required


Hiermee geef je toestemming de nieuwsbrief te ontvangen via:


U kunt zich op elk moment afmelden door te klikken op de link in de voettekst van onze e-mails. Voor informatie over ons privacybeleid, bezoek onze website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.