Boomstructuren zichtbaar in de winter

Een boom blijft voor mij een bijzonder iets. De manier waarop een boom met de seizoenen omgaat alleen al is bijzonder. Zo is het in de winter altijd mooi om te zien hoe de stam- en vakkenstructuur zichtbaar wordt. Zie onderstaande foto als voorbeeld.

© Rob de Groot, feb 2019, Tull & t Waal, boom aan de Kaaidijk

Net ook op Instagram een leuke serie gepost van wat bomen in de stad maar dan ook net als bovenstaande gefotografeerd tegen de lucht om de structuur van de bomen goed zichtbaar te maken. Klik hier voor de foto’s op Instagram.

Welk seizoen spreekt jou het meeste aan en waar gaat dan je aandacht naar toe?

Op de hoogte blijven van nieuws van Fotovandenatuur: Klik hier voor het archief met nieuwsbrieven en meld je ook aan.

Eerste Workshop Verdronken Bos komt eraan (eerste is op 2-2-2019)

Vorige week zelf al proef gedraaid. Toen het geluk dat er ijs en sneeuw lag. Waarschijnlijk is dat komende zaterdag niet. Geeft niks, we krijgen dan weer een andere kant van het gebied te zien. Niet alleen gaan we trouwens foto’s maken vanaf de vlonder maar ook het gebied eromheen is interessant. Het is een moerasachtig gebied waar je in het voor- en najaar echt wel goede schoenen / laarzen nodig hebt.

Hier een foto van afgelopen woensdag met de sneeuw en het ijs tijdens de zonsopkomst:

Ook meedoen en leren anders te kijken, een meer abstract beeld te maken en een fijne ochtend in de natuur met je camera te hebben: Hier vind je meer informatie.

Workshop maanbeleving boven verwachting mooi

De eerste maanbeleving workshop met Marijn te Kolsté was geweldig. We hadden heel veel geluk met het weer. De wolken gingen rond 20:30 ‘opzij’ en iedereen werd stil van het licht in het bos. Een meditatie van Marijn bracht ons helemaal in de flow en foto resultaten mogen er dan ook zijn!

Deelnemers waren echt heel enthousiast. Later zal ik wat van de reacties weergeven. Zelf onderstaande ‘bewogen’ foto nog tussendoor kunnen maken.

Eind februari is er weer een mogelijkheid, klik hier voor meer info.

Ja, hij is er! De eerste korte video in de serie “geraakt door het licht”

Geraakt door het licht aflevering 1: Licht bij het Amsterdam-Rijnkanaal. Mijn nieuwe serie over fotografie. Korte fragmenten van plekken waar ik ben en wat vertel over licht, vormen, bomen, … of een van de vele andere dingen die mijn aandacht trekken in de natuur.

Klik hier als je de video wilt bekijken!

Ik hoor graag wat je er van vindt! Laat hieronder gerust een reactie achter.

Nieuw: Beeld en geluid op Fotovandenatuur – Lightroom® en een stuk over de workshop ‘Volle maan beleving’

“De PODcast professor”, een boek dat ik in de boekhandel zag liggen. Dit triggerde mij dat ik graag iets met geluid doe. Microfoon gekocht, ingewerkt in geluidsbewerking (een vak apart weer maar in de basis voor wat ik wil goed te doen) en de eerste opnames gemaakt.

Dat wordt natuurlijk compleet met beeld waarbij dat niet per se een video hoeft te zijn maar ook bijvoorbeeld 1 beeld met verder tekst.

Hier de eerste resultaten op youtube te vinden:

Laat hieronder weten wat je ervan vindt. Ik stel je reactie op prijs.

Bilthoven Panbos – herfst- en lichtstralenpracht

Net voor mijn afspraak met Jeroen Heindijk (bij wie je als je van bomen houdt zeker een van zijn bostochten moet meemaken: www.bostochten.nl) alvast het Panbos in. Voor wie het kent, net na debeeldentuin het bruggetje over. Gelijk rechts voor me tekenen de bomen zich contrastrijk af tegen het licht en zijn lichtstralen zichtbaar tussen de bomen. Een altijd weer fascinerend gezicht. Zo rond 10 uur in de ochtend met de zon net wat hoger en nog wat vocht in de lucht kun je vaak zien in het bos.

En natuurlijk zijn de eerste herfstkleuren al prachtig zichtbaar. Wat mooi is dat je plekken waar het licht door de bladeren heen als het ware steeds weer een andere plek uitlicht. Hierop mijn aandacht aan het richten nu en het bijzondere van dat kleine stukje natuur komt dan extra mooi in beeld.

En als laatste nog maar een lichtstralen voorbeeld:

Ook een keer meemaken (geen garantie op dit licht natuurlijk maar herfstkleuren en mooie gekromde bomen gaan we zeker zien!)? Er zijn nog een paar plekken vrij voor de herfstworkshop van 27 oktober in het Speulderbos: Herfstkleuren in het Speulderbos klik hier

NB: De jaarcursussen zijn verschoven naar januari en starten dus niet in oktober al zoals op de website nu nog staat.

 

Vroege herfst Strabrechtse heide

Augustus staat meestal garant voor een flink paars heide. Deze keer tijdens mijn vakantie kwam ik dit beeld tegen op de Strabrechtse heide (rechts onder Eindhoven). Geen paars te zien maar zoals altijd wel de prachtige structuren als je een stukje heide van bovenaf fotografeert. En natuurlijk die kleuren die vermoedelijk door de droogte zo zijn. Vooral goed zoeken naar een deel waar een aantrekkelijke structuur in is te vinden zoals in dit beeld / deze uitsnede van de werkelijkheid.

Gefotografeerd met de groothoeklens van 24mm, lekker dicht erop om dit deel te isoleren. Macrofotografie met de groothoek dus eigenlijk!

Ook meer leren over de het fotograferen van landschappen en mooie details daarvan? Zie bij mogelijkheden of bij boek een workshop of cursus. Let op: De workshopdag van 27-10 raakt al vol. De cursussen schuiven mogelijk door naar december of januari.