Bilthoven Panbos – herfst- en lichtstralenpracht

Net voor mijn afspraak met Jeroen Heindijk (bij wie je als je van bomen houdt zeker een van zijn bostochten moet meemaken: www.bostochten.nl) alvast het Panbos in. Voor wie het kent, net na debeeldentuin het bruggetje over. Gelijk rechts voor me tekenen de bomen zich contrastrijk af tegen het licht en zijn lichtstralen zichtbaar tussen de bomen. Een altijd weer fascinerend gezicht. Zo rond 10 uur in de ochtend met de zon net wat hoger en nog wat vocht in de lucht kun je vaak zien in het bos.

En natuurlijk zijn de eerste herfstkleuren al prachtig zichtbaar. Wat mooi is dat je plekken waar het licht door de bladeren heen als het ware steeds weer een andere plek uitlicht. Hierop mijn aandacht aan het richten nu en het bijzondere van dat kleine stukje natuur komt dan extra mooi in beeld.

En als laatste nog maar een lichtstralen voorbeeld:

Ook een keer meemaken (geen garantie op dit licht natuurlijk maar herfstkleuren en mooie gekromde bomen gaan we zeker zien!)? Er zijn nog een paar plekken vrij voor de herfstworkshop van 27 oktober in het Speulderbos: Herfstkleuren in het Speulderbos klik hier

NB: De jaarcursussen zijn verschoven naar januari en starten dus niet in oktober al zoals op de website nu nog staat.

 

Vroege herfst Strabrechtse heide

Augustus staat meestal garant voor een flink paars heide. Deze keer tijdens mijn vakantie kwam ik dit beeld tegen op de Strabrechtse heide (rechts onder Eindhoven). Geen paars te zien maar zoals altijd wel de prachtige structuren als je een stukje heide van bovenaf fotografeert. En natuurlijk die kleuren die vermoedelijk door de droogte zo zijn. Vooral goed zoeken naar een deel waar een aantrekkelijke structuur in is te vinden zoals in dit beeld / deze uitsnede van de werkelijkheid.

Gefotografeerd met de groothoeklens van 24mm, lekker dicht erop om dit deel te isoleren. Macrofotografie met de groothoek dus eigenlijk!

Ook meer leren over de het fotograferen van landschappen en mooie details daarvan? Zie bij mogelijkheden of bij boek een workshop of cursus. Let op: De workshopdag van 27-10 raakt al vol. De cursussen schuiven mogelijk door naar december of januari.

Panorama Lightroom – 1: Leersumse veld

Bijna aan het einde van de cursusdag zien we dit meertje. Ligt er mooi bij maar zelfs voor de 24mm groothoek net te breed. Dan maar een panoramafoto maken door meerdere foto’s naast elkaar te maken en die in Lightroom aan elkaar te plakken. In dit geval 3 horizontale foto’s. Iets wat ik meestal niet doe omdat er boven en onder wat afvalt door het aan elkaar plakken en je dan delen verliest. Ook kun je dan minder groot vergroten maar met mijn camera is dat niet zo heel erg omdat er per foto al 36mp’s zijn. Maar in dit geval niet erg omdat er precies genoeg op voor- en achtergrond staat. Scherpgesteld op de boompjes vooraan trouwens.

In Lightroom is het een eenvoudige optie om foto’s samen te voegen tot een panorama. Kies eerst Foto>Samenvoegen>Panorama en vervolgens krijg je dit scherm:

Wat spelen met de 3 opties (bolvormig ed) en je krijgt daarna te zien hoe het ongeveer wordt. Kies de beste optie en na klikken op ‘samenvoegen’ krijg je (duurt even) je panorama foto. Leuke is dat als je originelen in raw zijn je dan een nieuw raw-bestand krijgt maar dan van flinke grootte door de samenvoeging. Deze kun je ook echt als raw bewerken dan.

Natuurlijk maakt het fotograferen zelf ook uit. Zorg voor voldoende overlap (zeker 30%). Ik doe het vaak uit de hand maar vanaf statief kan je nog beter dit doen. Eigenlijk liefst met een speciale kop voor macro omdat je dan kunt draaien over het zgn. nodal-point waardoor je optimaal de foto’s kunt samenvoegen. Maar dat gaat wat ver voor deze blog omdat het ook gewoon lekker simpel kan.

Hier nog de drie originelen:

Volgende keer een voorbeeld met verticale foto’s.

Informatieavonden op andere locatie: Bij The Work-Shop op winkelcentrum t Rond in Houten

Vanwege een lekkage worden de informatieavonden (dinsdag 11-9 en woensdag 19-9) niet gehouden op de gebruikelijke locatie: Boogmuur 81 in Houten maar op de locatie van The Work-Shop.

Adres:

The Work-Shop
Spoorhaag 101
Houten
(Winkelcentrum t Rond, tegenover boekhandel Wijs)

Mocht je het niet kunnen vinden: 06-24346470

Aanmelden kan nog een half uur ervoor of kom spontaan (een sms vooraf wordt op prijs gesteld ivm koffie/thee ed).

Rob de Groot

Verdronken bos in Schalkwijk – zwartwit en kleur

Gisterenavond een prachtige zonsondergang gehad. Samen met foto vriend Herman op pad pas om 8 uur s avonds hopend op die zonsondergang die we dus ook kregen. In het begin was het licht nog niet mooi genoeg voor het verdronken bos bij Schalkwijk zelf (aanrader trouwens; te vinden aan de Kaaidijk daar). Dus iets doorgelopen en de zon onder zien gaan in de polder met wat windmolens op de achtergrond. Dat gaf al geweldige beelden zoals te zien in een korte video op instagram.

Later in het terug naar het deel met de ‘verdronken bomen’ en wat een heerlijke rust daar en mooie foto’s gemaakt. En vooral ook genoten van de sfeer (en iets minder van de vele muggenaanvallen). Klepje van het batterijvakje van mijn afstandbediening verloren maar altijd beter dan de camera in het water.

Impressies hieronder. Dezelfde foto’s in zwartwit en in kleur. Wat spreekt jou het meeste aan?

Uitnodiging expositie op de Houtense kunstfietsdagen: za 23-6 en zo 24-6

Landschappen in beeld. Op de website leuk om te zien maar afdrukken is toch een extra dimensie. Ik nodig je graag uit 23-6 zaterdag of 24-6 zondag om te komen kijken en voor een goed gesprek over fotografie of over het cursusprogramma 2018/2019.

Locatie: Wijkcentrum Schoneveld, Zonnehout 36 in Houten waar ook nog een 7-tal andere kunstenaars zijn te vinden. Tussen 12 en 17 uur op beide dagen. Zaterdag ben ik er zelf bij. Zondag ben ik er niet zelf maar staan een goede vriend en een cursist er bij en kun je ook terecht met je vragen.

Een voorproefje van de nieuwe foto’s hieronder:

Magisch winterbos

Al heerlijk vroeg in december is er sneeuw! Al glijdend met de auto naar het bos bij landgoed Amelisweerd gegaan. De witte achtergrond, de oranje bladeren en donkere stammen geven een magische sfeer. Gewoon even van genieten.


Ga ik over op de nieuwe Lightroom versie?

Door de nieuwe ontwikkelingen van Adobe kun je binnenkort (vanaf 2018) niet meer kiezen tussen een stand alone versie van Lightroom of een abonnement. Hier heel in het kort je mogelijkheden vanaf nu:

 1. Je hebt een stand alone versie, bijv versie 4 of 5 of 6 en wilt dat zo houden
   Je kunt je versie houden of upgraden tot LR6. Eind 2017 stoppen voor LR6 de upgrades. Mijn inschatting is dat zolang het programma nog werkt op je computer (vaak tot bijv een grote window of mac update) je er gewoon mee kunt doorgaan. Mocht je een nieuwe camera kopen dan werkt het raw omzetten mogelijk niet meer (NB: Voor jpg geldt dit niet en kun je gewoon door). Oplossing is dan gebruik te maken van de DNG converter op de Adobe website die je daar gratis kunt downloaden. Geen garanties in alle gevallen maar zeker de moeite waard als je tevreden bent met het pakket tot nu toe of minimaal geld wilt investeren.
 2. Idem alleen je wilt naar een abonnementsvorm.
  Lees dan hierna voor als je al een abonnementsvorm hebt. Het gaat hetzelfde.
 3. Wat doe je met je abonnementsvorm (Lightroom CC) als je die al hebt?
   Je kunt kiezen uit werken in de cloud of werken op je computer. Je krijgt bij je abonnement een al dan niet beperkte opslag in de cloud. In de basis zijn dit de mogelijkheden waarbij ik me beperk tot Lightroom al dan niet met Photoshop:
  A. Alleen Lightroom met een opslag van 1TB aan data. Je kunt dan wel alleen in de cloud werken. Voor niet al te veel foto’s is dit handig. Ga je over de 1TB dan moet je extra betalen.
  B. Het Fotografiepakket waarbij je eigenlijk dezelfde mogelijkheden houdt als je nu hebt met CC. 20GB aan dataopslag in de cloud zit erbij en natuurlijk ontbreekt Photoshop niet. Let op de naamsverandering: Lightroom CC die je hebt heet nu dus Classic. Je foto’s staan hier niet in de cloud maar op je lokale computer. Je kunt tot 20GB in de cloud zetten wat zeer beperkt is. Ook hier kun je extra uitbreiden qua cloudopslag.

Ik zelf gebruik B en dan de Classic variant voor 9,99 excl btw. Verdere info over prijzen kun je het best bij Adobe zelf nazoeken.

Er is ruim meer over te vertellen met hoe je overgaat van oud naar nieuw en bij deze biedt ik je een gratis telefonisch kwartier aan om je hierbij te helpen. Stuur me een mail met je situatie, je overwegingen, je telefoonnummer en een drietal tijdstippen die je uitkomen en ik bel je voor een advies.