Verdronken bos in Schalkwijk – zwartwit en kleur

Gisterenavond een prachtige zonsondergang gehad. Samen met foto vriend Herman op pad pas om 8 uur s avonds hopend op die zonsondergang die we dus ook kregen. In het begin was het licht nog niet mooi genoeg voor het verdronken bos bij Schalkwijk zelf (aanrader trouwens; te vinden aan de Kaaidijk daar). Dus iets doorgelopen en de zon onder zien gaan in de polder met wat windmolens op de achtergrond. Dat gaf al geweldige beelden zoals te zien in een korte video op instagram.

Later in het terug naar het deel met de ‘verdronken bomen’ en wat een heerlijke rust daar en mooie foto’s gemaakt. En vooral ook genoten van de sfeer (en iets minder van de vele muggenaanvallen). Klepje van het batterijvakje van mijn afstandbediening verloren maar altijd beter dan de camera in het water.

Impressies hieronder. Dezelfde foto’s in zwartwit en in kleur. Wat spreekt jou het meeste aan?

Uitnodiging expositie op de Houtense kunstfietsdagen: za 23-6 en zo 24-6

Landschappen in beeld. Op de website leuk om te zien maar afdrukken is toch een extra dimensie. Ik nodig je graag uit 23-6 zaterdag of 24-6 zondag om te komen kijken en voor een goed gesprek over fotografie of over het cursusprogramma 2018/2019.

Locatie: Wijkcentrum Schoneveld, Zonnehout 36 in Houten waar ook nog een 7-tal andere kunstenaars zijn te vinden. Tussen 12 en 17 uur op beide dagen. Zaterdag ben ik er zelf bij. Zondag ben ik er niet zelf maar staan een goede vriend en een cursist er bij en kun je ook terecht met je vragen.

Een voorproefje van de nieuwe foto’s hieronder:

Magisch winterbos

Al heerlijk vroeg in december is er sneeuw! Al glijdend met de auto naar het bos bij landgoed Amelisweerd gegaan. De witte achtergrond, de oranje bladeren en donkere stammen geven een magische sfeer. Gewoon even van genieten.


Ga ik over op de nieuwe Lightroom versie?

Door de nieuwe ontwikkelingen van Adobe kun je binnenkort (vanaf 2018) niet meer kiezen tussen een stand alone versie van Lightroom of een abonnement. Hier heel in het kort je mogelijkheden vanaf nu:

 1. Je hebt een stand alone versie, bijv versie 4 of 5 of 6 en wilt dat zo houden
   Je kunt je versie houden of upgraden tot LR6. Eind 2017 stoppen voor LR6 de upgrades. Mijn inschatting is dat zolang het programma nog werkt op je computer (vaak tot bijv een grote window of mac update) je er gewoon mee kunt doorgaan. Mocht je een nieuwe camera kopen dan werkt het raw omzetten mogelijk niet meer (NB: Voor jpg geldt dit niet en kun je gewoon door). Oplossing is dan gebruik te maken van de DNG converter op de Adobe website die je daar gratis kunt downloaden. Geen garanties in alle gevallen maar zeker de moeite waard als je tevreden bent met het pakket tot nu toe of minimaal geld wilt investeren.
 2. Idem alleen je wilt naar een abonnementsvorm.
  Lees dan hierna voor als je al een abonnementsvorm hebt. Het gaat hetzelfde.
 3. Wat doe je met je abonnementsvorm (Lightroom CC) als je die al hebt?
   Je kunt kiezen uit werken in de cloud of werken op je computer. Je krijgt bij je abonnement een al dan niet beperkte opslag in de cloud. In de basis zijn dit de mogelijkheden waarbij ik me beperk tot Lightroom al dan niet met Photoshop:
  A. Alleen Lightroom met een opslag van 1TB aan data. Je kunt dan wel alleen in de cloud werken. Voor niet al te veel foto’s is dit handig. Ga je over de 1TB dan moet je extra betalen.
  B. Het Fotografiepakket waarbij je eigenlijk dezelfde mogelijkheden houdt als je nu hebt met CC. 20GB aan dataopslag in de cloud zit erbij en natuurlijk ontbreekt Photoshop niet. Let op de naamsverandering: Lightroom CC die je hebt heet nu dus Classic. Je foto’s staan hier niet in de cloud maar op je lokale computer. Je kunt tot 20GB in de cloud zetten wat zeer beperkt is. Ook hier kun je extra uitbreiden qua cloudopslag.

Ik zelf gebruik B en dan de Classic variant voor 9,99 excl btw. Verdere info over prijzen kun je het best bij Adobe zelf nazoeken.

Er is ruim meer over te vertellen met hoe je overgaat van oud naar nieuw en bij deze biedt ik je een gratis telefonisch kwartier aan om je hierbij te helpen. Stuur me een mail met je situatie, je overwegingen, je telefoonnummer en een drietal tijdstippen die je uitkomen en ik bel je voor een advies.

Arboretum Doorn: De krachten van bomen

Een hele mooie helende plek ontdekt. Herstellende van ziek zijn een wandeling gemaakt op het arboretum in Doorn. Wat een pracht is hier te zien aan bomen!

bomen-arboretum-doorn_2016-04

Gecombineerd met lichtval die bijzonder was vanwege de heftige buien met tussendoor zonneschijn komt er iets magisch te voorschijn wat in woorden moeilijk is vast te leggen.

Bekijk hier (laatste nieuwe foto’s) de foto’s in hun geheel om zelf te voelen wat de uitstraling van een boom kan zijn. Bedenk dat deze bomen hier al jaren staan. Begonnen klein en door weer en wind zijn gegroeid maar vooral gevormd. Dat maakt het bijzonder en vertoont veel gelijkenis met het gewone leven.

How to do: Panorama’s met Lightroom – National park de Groote Peel

Soms is de wijdsheid van een gebied het beste te vangen met een panorama foto. In dit geval mooie wolkenpartijen en een donkerbruine heide onderin die samen een prachtig tafereel vormen.

RG20160403-D800-5133-Pano-bewerkt-bewerkt

In Lightroom is dit tegenwoordig eenvoudig. Het beste maak je 5 of meer verticale foto’s die je dan eerst in Lightroom bewerkt (allemaal dezelfde bewerking geven door de bewerkingen van de eerste te kopiëren naar de overige). Hier zijn het 6 foto’s gemaakt met de Sigma 24mm ART F1.4 lens. Uit de handgemaakt en in eerste instantie is dan ook horizon nog bolvormig. Gelukkig geeft een uitstapje naar Photoshop hier uitkomst. Vervolgens de zwartwit bewerking in Siver Efex Pro 2 (gratis nu te verkrijgen!) om het compleet te maken.

Hieronder wat tussenstappen zichtbaar.

lr-pano-losse-fotos

 

lr-pano-gebogen