Uitnodiging expositie op de Houtense kunstfietsdagen: za 23-6 en zo 24-6

Landschappen in beeld. Op de website leuk om te zien maar afdrukken is toch een extra dimensie. Ik nodig je graag uit 23-6 zaterdag of 24-6 zondag om te komen kijken en voor een goed gesprek over fotografie of over het cursusprogramma 2018/2019.

Locatie: Wijkcentrum Schoneveld, Zonnehout 36 in Houten waar ook nog een 7-tal andere kunstenaars zijn te vinden. Tussen 12 en 17 uur op beide dagen. Zaterdag ben ik er zelf bij. Zondag ben ik er niet zelf maar staan een goede vriend en een cursist er bij en kun je ook terecht met je vragen.

Een voorproefje van de nieuwe foto’s hieronder:

Magisch winterbos

Al heerlijk vroeg in december is er sneeuw! Al glijdend met de auto naar het bos bij landgoed Amelisweerd gegaan. De witte achtergrond, de oranje bladeren en donkere stammen geven een magische sfeer. Gewoon even van genieten.


Ga ik over op de nieuwe Lightroom versie?

Door de nieuwe ontwikkelingen van Adobe kun je binnenkort (vanaf 2018) niet meer kiezen tussen een stand alone versie van Lightroom of een abonnement. Hier heel in het kort je mogelijkheden vanaf nu:

 1. Je hebt een stand alone versie, bijv versie 4 of 5 of 6 en wilt dat zo houden
   Je kunt je versie houden of upgraden tot LR6. Eind 2017 stoppen voor LR6 de upgrades. Mijn inschatting is dat zolang het programma nog werkt op je computer (vaak tot bijv een grote window of mac update) je er gewoon mee kunt doorgaan. Mocht je een nieuwe camera kopen dan werkt het raw omzetten mogelijk niet meer (NB: Voor jpg geldt dit niet en kun je gewoon door). Oplossing is dan gebruik te maken van de DNG converter op de Adobe website die je daar gratis kunt downloaden. Geen garanties in alle gevallen maar zeker de moeite waard als je tevreden bent met het pakket tot nu toe of minimaal geld wilt investeren.
 2. Idem alleen je wilt naar een abonnementsvorm.
  Lees dan hierna voor als je al een abonnementsvorm hebt. Het gaat hetzelfde.
 3. Wat doe je met je abonnementsvorm (Lightroom CC) als je die al hebt?
   Je kunt kiezen uit werken in de cloud of werken op je computer. Je krijgt bij je abonnement een al dan niet beperkte opslag in de cloud. In de basis zijn dit de mogelijkheden waarbij ik me beperk tot Lightroom al dan niet met Photoshop:
  A. Alleen Lightroom met een opslag van 1TB aan data. Je kunt dan wel alleen in de cloud werken. Voor niet al te veel foto’s is dit handig. Ga je over de 1TB dan moet je extra betalen.
  B. Het Fotografiepakket waarbij je eigenlijk dezelfde mogelijkheden houdt als je nu hebt met CC. 20GB aan dataopslag in de cloud zit erbij en natuurlijk ontbreekt Photoshop niet. Let op de naamsverandering: Lightroom CC die je hebt heet nu dus Classic. Je foto’s staan hier niet in de cloud maar op je lokale computer. Je kunt tot 20GB in de cloud zetten wat zeer beperkt is. Ook hier kun je extra uitbreiden qua cloudopslag.

Ik zelf gebruik B en dan de Classic variant voor 9,99 excl btw. Verdere info over prijzen kun je het best bij Adobe zelf nazoeken.

Er is ruim meer over te vertellen met hoe je overgaat van oud naar nieuw en bij deze biedt ik je een gratis telefonisch kwartier aan om je hierbij te helpen. Stuur me een mail met je situatie, je overwegingen, je telefoonnummer en een drietal tijdstippen die je uitkomen en ik bel je voor een advies.

Arboretum Doorn: De krachten van bomen

Een hele mooie helende plek ontdekt. Herstellende van ziek zijn een wandeling gemaakt op het arboretum in Doorn. Wat een pracht is hier te zien aan bomen!

bomen-arboretum-doorn_2016-04

Gecombineerd met lichtval die bijzonder was vanwege de heftige buien met tussendoor zonneschijn komt er iets magisch te voorschijn wat in woorden moeilijk is vast te leggen.

Bekijk hier (laatste nieuwe foto’s) de foto’s in hun geheel om zelf te voelen wat de uitstraling van een boom kan zijn. Bedenk dat deze bomen hier al jaren staan. Begonnen klein en door weer en wind zijn gegroeid maar vooral gevormd. Dat maakt het bijzonder en vertoont veel gelijkenis met het gewone leven.

How to do: Panorama’s met Lightroom – National park de Groote Peel

Soms is de wijdsheid van een gebied het beste te vangen met een panorama foto. In dit geval mooie wolkenpartijen en een donkerbruine heide onderin die samen een prachtig tafereel vormen.

RG20160403-D800-5133-Pano-bewerkt-bewerkt

In Lightroom is dit tegenwoordig eenvoudig. Het beste maak je 5 of meer verticale foto’s die je dan eerst in Lightroom bewerkt (allemaal dezelfde bewerking geven door de bewerkingen van de eerste te kopiëren naar de overige). Hier zijn het 6 foto’s gemaakt met de Sigma 24mm ART F1.4 lens. Uit de handgemaakt en in eerste instantie is dan ook horizon nog bolvormig. Gelukkig geeft een uitstapje naar Photoshop hier uitkomst. Vervolgens de zwartwit bewerking in Siver Efex Pro 2 (gratis nu te verkrijgen!) om het compleet te maken.

Hieronder wat tussenstappen zichtbaar.

lr-pano-losse-fotos

 

lr-pano-gebogen

In 3/4 jaar : Sigma 24mm, F1.4 ART – hernieuwd fotograferen met een vast brandpunt

Wat een feest om gewoon de meeste tijd met 1 lens op de camera door te brengen. Zo leuk, dat ik graag mijn ervaringen hier deel en je warm probeer  te maken dit experiment ook aan te gaan. Het zal je fotografie goed doen! Voor wie vaker deze blog leest of mij volgt op Facebook: Zonder dat je het mogelijk in de gaten had, zijn de meeste foto’s gemaakt met 1 lens, de Sigma 24mm 1.4 ART.

Hoe het begon
Op zoek naar een kleine camera om altijd bij me te hebben en op vakantie geen zware apparaten te hoeven sjouwen kwam ik er niet uit. Weer een camera erbij, een ander merk, wat dan met de spiegelreflex, kwaliteit goed genoeg, … Meer vragen dan antwoorden. Tot vorig jaar juli, toen ik op aanraden van een vriend contact gezocht met Sigma Benelux om een nieuwe lens te proberen: De 24mm ART lens met een grootste diafragma van 1.4 en volgens de reviews van super kwaliteit. Het bleek een uitkomst: De spiegelreflex (een Nikon D800) blijft compact en is (voor een fotograaf dan) makkelijk  mee te nemen. Dus ook maar echt aangeschaft en de 24-70 F2.8 van Nikon is zelfs de deur uitgegaan.

Ervaringen
Een van de eerste foto’s was al gelijk raak. Bomenrij in de regen. Komt er prachtig uit. Vanuit de auto gemaakt, dichtbij en toch een heel breed blikveld door de 24mm.

RG20150708-D800-6406

In het begin dacht ik het zoomen wel te missen maar dat ging snel over. Ik was zeker gewend om met een vast brandpunt te werken maar door 3/4 jaar bijna alleen deze lens te gebruiken wordt het fotograferen echt anders. Ik kan in een keer op een punt gaan staan en dan precies weten wat er zichtbaar wordt van mijn onderwerp. Zoals ik zelf altijd in de cursussen vertel automatiseert dit een handeling en is het nog makkelijker om met fotograferen bezig te zijn en te richten op wat mij raakt.

Zelfs de bij natuurfotografen zeer geliefde 80-200 zoomlens moest eraan geloven. Deze is eigenlijk alleen meegegaan tijdens cursussen om voorbeelden van opnames te laten zien. De gedachte ‘ja maar ik moet toch kunnen zoomen’ is sterk. En ik geef toe, ik miste een keer een mogelijkheid om een detailopname te maken bij een schitterende zonsopkomst. Gelukkig hebben cursisten die opname wel kunnen maken.

Het gemak van een een relatief kleine lens (de Nikon variant zou nog kleiner zijn maar heeft een behoorlijk hoger prijskaartje) is ook groot. In de rugzak kan deze op elke wandeling mee en op vakantie. Dat laatste leverde veel plezierige momenten op in New York zoals te zien op onderstaande foto.

_DSC9368

Maar natuur blijft natuurlijk mijn favoriet en zelfs macro opnames zijn mogelijk zoals hieronder te zien. Zelfs is niet eens het goede woord: Door het grote diafragma van 1.4 en de kleine dichtstbijzijnde scherpstelafstand zijn er dingen mogelijk met heel onscherpe achtergrond, mits je natuurlijk heel dichtbij blijft.

RG20150722-D800-7811-bewerkt

Tot slot nog een echte groothoek opname zonder verdere woorden. Alhoewel: Stranden met een boot op de Wadden is ondanks wat ontberingen een geweldige ervaring!

RG20151011-D800-1347-2

Andere ervaringen
Buiten de foto’s is het met mijn automatiseringsachtergrond altijd leuk om met Lightroom wat in de exif-gegevens van de bestanden te kijken en wat te analyseren over het gebruik van de lens:

 • Ruim 6.700 opnames in 3/4 jaar met de 24mm ART
 • Alleen de iphone komt met ruim 5.000 in de buurt
 • Overige lenzen net geen 1.700 opnames
 • Meestal gebruikte diafragma’s: 1.4, rond de 2.8 en meeste van 4 tm 5.6. Daarboven maar weinig maar die gebruik ik in het algemeen weinig.

Als laatste heb je met deze lens natuurlijk last van vervormingen als je de camera ook maar een beetje scheef houdt. Lightroom weet hier vaak uitstekend raad mee en ik gebruik het vaak artistiek om bijvoorbeeld een groep bomen naar het middelpunt te laten wijzen. Bij natuuropnames is het meestal minder storend dan bij bijvoorbeeld architectuur.

RG20151209-D800-3077

Er valt nog genoeg te vertellen dus wie weet volgt later nog een vervolg over deze prachtige lens-ervaring. Ik heb er in ieder geval nog steeds plezier van. De 24mm is voor mijn fotografie zeer geschikt en zal nog wel even de favoriete lens blijven.

Meer weten
Ook leren om anders te kijken, ervaren hoe het is om vroeg in de natuur te staan en je verwondering vast te leggen in een beeld, meer uit een beeld te halen: Kom op een van de komende informatieavonden om meer te weten te komen over ‘anders kijken’ en/of fotobewerking met Lightroom. Of werp een blik op het workshop / cursusprogramma om te zien of er iets voor je bij zit.

Fotovandenatuur_logo_1.0

 

Alle foto’s ©Rob de Groot – Fotovandenatuur