De magie van het Hallerbos – 1

Ik weet niet of deze locatie al op de lijst met wereldwonderen staat maar wat mij betreft mag deze erbij. Slechts een paar weken in het jaar is dit schouwspel zichtbaar: Een tapijt van blauwpaarse boshyacinten temidden van beuken en andere bomen. Samen met een vriend, Marnix ben ik van het oranje Nederland op 30 april vertrokken naar Halle, net onder Brussel, waar het Hallerbos is. Vorig jaar zijn we ook geweest en toen was het al mooi. Deze keer waren de weeromstandigheden beter en ook de timing van de natuur. De combinatie van licht dat nog net door de beukenbladeren heen schijnt en de grond bezaaid met blauwpaarse en witte bloemen is uniek. We waren trouwens niet de enige die dit schouwspel zagen. Vele wandelaars en vooral veel mede-fotografen waren aanwezig.

RG20130501-G10-7655

 

 

En natuurlijk heeft dat geleid tot prachtige platen. Kon haast niet anders alhoewel dat het ook weer lastig maakte. De hele tijd verwonderde ik mij over dit natuurverschijnsel, dat we ook wel gewoon begin van de lente noemen. Maar hier rondlopend, kwam het woord gewoon niet in mij op. Het was een sprookjesachtige sfeer waarbij veel mijn aandacht trok: De kleuren uiteraard, het lijnenspel van de boomstammen, de sfeer, de details van de bloemen, het prachtige licht waarbij vooral het tegenlicht interessant was. Wat het fotograferen een uitdaging maakt is dat je op de paden moet blijven en daar houden de meesten zich gelukkig ook aan. Ik ging een keer een meter op een kaal stuk staan maar ook dat werd (terecht) door de boswachter opgemerkt en ik werd vriendelijk verzocht op de paden te blijven. Ik kreeg er zelfs een kaartje van het gebied bij.

RG20130501-G10-7819

 

Meer info over het maken van de foto’s zoals het fotograferen met een macrolens met balg, dubbel opnames, vastleggen van sfeer volgt.

Uiteraard is er al een eerste selectie van foto’s te zien op de website. Ga naar portfolio/beeldbank/laatste nieuwe foto’s of klik direct hier.

Meer info over het Hallerbos is te vinden op: www.hallerbos.be.

Ik kwam ook nog de mensen van Landschap VZW tegen die een leuk kwartaalblad hebben en zich met vrijwilligers inzetten voor behoud van natuur in Belgie en Nederland. Hun Facebookpagina: https://www.facebook.com/landschapvzw?fref=ts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.