In 3/4 jaar : Sigma 24mm, F1.4 ART – hernieuwd fotograferen met een vast brandpunt

Wat een feest om gewoon de meeste tijd met 1 lens op de camera door te brengen. Zo leuk, dat ik graag mijn ervaringen hier deel en je warm probeer  te maken dit experiment ook aan te gaan. Het zal je fotografie goed doen! Voor wie vaker deze blog leest of mij volgt op Facebook: Zonder dat je het mogelijk in de gaten had, zijn de meeste foto’s gemaakt met 1 lens, de Sigma 24mm 1.4 ART.

Hoe het begon
Op zoek naar een kleine camera om altijd bij me te hebben en op vakantie geen zware apparaten te hoeven sjouwen kwam ik er niet uit. Weer een camera erbij, een ander merk, wat dan met de spiegelreflex, kwaliteit goed genoeg, … Meer vragen dan antwoorden. Tot vorig jaar juli, toen ik op aanraden van een vriend contact gezocht met Sigma Benelux om een nieuwe lens te proberen: De 24mm ART lens met een grootste diafragma van 1.4 en volgens de reviews van super kwaliteit. Het bleek een uitkomst: De spiegelreflex (een Nikon D800) blijft compact en is (voor een fotograaf dan) makkelijk  mee te nemen. Dus ook maar echt aangeschaft en de 24-70 F2.8 van Nikon is zelfs de deur uitgegaan.

Ervaringen
Een van de eerste foto’s was al gelijk raak. Bomenrij in de regen. Komt er prachtig uit. Vanuit de auto gemaakt, dichtbij en toch een heel breed blikveld door de 24mm.

RG20150708-D800-6406

In het begin dacht ik het zoomen wel te missen maar dat ging snel over. Ik was zeker gewend om met een vast brandpunt te werken maar door 3/4 jaar bijna alleen deze lens te gebruiken wordt het fotograferen echt anders. Ik kan in een keer op een punt gaan staan en dan precies weten wat er zichtbaar wordt van mijn onderwerp. Zoals ik zelf altijd in de cursussen vertel automatiseert dit een handeling en is het nog makkelijker om met fotograferen bezig te zijn en te richten op wat mij raakt.

Zelfs de bij natuurfotografen zeer geliefde 80-200 zoomlens moest eraan geloven. Deze is eigenlijk alleen meegegaan tijdens cursussen om voorbeelden van opnames te laten zien. De gedachte ‘ja maar ik moet toch kunnen zoomen’ is sterk. En ik geef toe, ik miste een keer een mogelijkheid om een detailopname te maken bij een schitterende zonsopkomst. Gelukkig hebben cursisten die opname wel kunnen maken.

Het gemak van een een relatief kleine lens (de Nikon variant zou nog kleiner zijn maar heeft een behoorlijk hoger prijskaartje) is ook groot. In de rugzak kan deze op elke wandeling mee en op vakantie. Dat laatste leverde veel plezierige momenten op in New York zoals te zien op onderstaande foto.

_DSC9368

Maar natuur blijft natuurlijk mijn favoriet en zelfs macro opnames zijn mogelijk zoals hieronder te zien. Zelfs is niet eens het goede woord: Door het grote diafragma van 1.4 en de kleine dichtstbijzijnde scherpstelafstand zijn er dingen mogelijk met heel onscherpe achtergrond, mits je natuurlijk heel dichtbij blijft.

RG20150722-D800-7811-bewerkt

Tot slot nog een echte groothoek opname zonder verdere woorden. Alhoewel: Stranden met een boot op de Wadden is ondanks wat ontberingen een geweldige ervaring!

RG20151011-D800-1347-2

Andere ervaringen
Buiten de foto’s is het met mijn automatiseringsachtergrond altijd leuk om met Lightroom wat in de exif-gegevens van de bestanden te kijken en wat te analyseren over het gebruik van de lens:

  • Ruim 6.700 opnames in 3/4 jaar met de 24mm ART
  • Alleen de iphone komt met ruim 5.000 in de buurt
  • Overige lenzen net geen 1.700 opnames
  • Meestal gebruikte diafragma’s: 1.4, rond de 2.8 en meeste van 4 tm 5.6. Daarboven maar weinig maar die gebruik ik in het algemeen weinig.

Als laatste heb je met deze lens natuurlijk last van vervormingen als je de camera ook maar een beetje scheef houdt. Lightroom weet hier vaak uitstekend raad mee en ik gebruik het vaak artistiek om bijvoorbeeld een groep bomen naar het middelpunt te laten wijzen. Bij natuuropnames is het meestal minder storend dan bij bijvoorbeeld architectuur.

RG20151209-D800-3077

Er valt nog genoeg te vertellen dus wie weet volgt later nog een vervolg over deze prachtige lens-ervaring. Ik heb er in ieder geval nog steeds plezier van. De 24mm is voor mijn fotografie zeer geschikt en zal nog wel even de favoriete lens blijven.

Meer weten
Ook leren om anders te kijken, ervaren hoe het is om vroeg in de natuur te staan en je verwondering vast te leggen in een beeld, meer uit een beeld te halen: Kom op een van de komende informatieavonden om meer te weten te komen over ‘anders kijken’ en/of fotobewerking met Lightroom. Of werp een blik op het workshop / cursusprogramma om te zien of er iets voor je bij zit.

Fotovandenatuur_logo_1.0

 

Alle foto’s ©Rob de Groot – Fotovandenatuur

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.