Ga ik over op de nieuwe Lightroom versie?

Door de nieuwe ontwikkelingen van Adobe kun je binnenkort (vanaf 2018) niet meer kiezen tussen een stand alone versie van Lightroom of een abonnement. Hier heel in het kort je mogelijkheden vanaf nu:

  1. Je hebt een stand alone versie, bijv versie 4 of 5 of 6 en wilt dat zo houden
     Je kunt je versie houden of upgraden tot LR6. Eind 2017 stoppen voor LR6 de upgrades. Mijn inschatting is dat zolang het programma nog werkt op je computer (vaak tot bijv een grote window of mac update) je er gewoon mee kunt doorgaan. Mocht je een nieuwe camera kopen dan werkt het raw omzetten mogelijk niet meer (NB: Voor jpg geldt dit niet en kun je gewoon door). Oplossing is dan gebruik te maken van de DNG converter op de Adobe website die je daar gratis kunt downloaden. Geen garanties in alle gevallen maar zeker de moeite waard als je tevreden bent met het pakket tot nu toe of minimaal geld wilt investeren.
  2. Idem alleen je wilt naar een abonnementsvorm.
    Lees dan hierna voor als je al een abonnementsvorm hebt. Het gaat hetzelfde.
  3. Wat doe je met je abonnementsvorm (Lightroom CC) als je die al hebt?
     Je kunt kiezen uit werken in de cloud of werken op je computer. Je krijgt bij je abonnement een al dan niet beperkte opslag in de cloud. In de basis zijn dit de mogelijkheden waarbij ik me beperk tot Lightroom al dan niet met Photoshop:
    A. Alleen Lightroom met een opslag van 1TB aan data. Je kunt dan wel alleen in de cloud werken. Voor niet al te veel foto’s is dit handig. Ga je over de 1TB dan moet je extra betalen.
    B. Het Fotografiepakket waarbij je eigenlijk dezelfde mogelijkheden houdt als je nu hebt met CC. 20GB aan dataopslag in de cloud zit erbij en natuurlijk ontbreekt Photoshop niet. Let op de naamsverandering: Lightroom CC die je hebt heet nu dus Classic. Je foto’s staan hier niet in de cloud maar op je lokale computer. Je kunt tot 20GB in de cloud zetten wat zeer beperkt is. Ook hier kun je extra uitbreiden qua cloudopslag.

Ik zelf gebruik B en dan de Classic variant voor 9,99 excl btw. Verdere info over prijzen kun je het best bij Adobe zelf nazoeken.

Er is ruim meer over te vertellen met hoe je overgaat van oud naar nieuw en bij deze biedt ik je een gratis telefonisch kwartier aan om je hierbij te helpen. Stuur me een mail met je situatie, je overwegingen, je telefoonnummer en een drietal tijdstippen die je uitkomen en ik bel je voor een advies.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.