Panorama Lightroom – 1: Leersumse veld

Bijna aan het einde van de cursusdag zien we dit meertje. Ligt er mooi bij maar zelfs voor de 24mm groothoek net te breed. Dan maar een panoramafoto maken door meerdere foto’s naast elkaar te maken en die in Lightroom aan elkaar te plakken. In dit geval 3 horizontale foto’s. Iets wat ik meestal niet doe omdat er boven en onder wat afvalt door het aan elkaar plakken en je dan delen verliest. Ook kun je dan minder groot vergroten maar met mijn camera is dat niet zo heel erg omdat er per foto al 36mp’s zijn. Maar in dit geval niet erg omdat er precies genoeg op voor- en achtergrond staat. Scherpgesteld op de boompjes vooraan trouwens.

In Lightroom is het een eenvoudige optie om foto’s samen te voegen tot een panorama. Kies eerst Foto>Samenvoegen>Panorama en vervolgens krijg je dit scherm:

Wat spelen met de 3 opties (bolvormig ed) en je krijgt daarna te zien hoe het ongeveer wordt. Kies de beste optie en na klikken op ‘samenvoegen’ krijg je (duurt even) je panorama foto. Leuke is dat als je originelen in raw zijn je dan een nieuw raw-bestand krijgt maar dan van flinke grootte door de samenvoeging. Deze kun je ook echt als raw bewerken dan.

Natuurlijk maakt het fotograferen zelf ook uit. Zorg voor voldoende overlap (zeker 30%). Ik doe het vaak uit de hand maar vanaf statief kan je nog beter dit doen. Eigenlijk liefst met een speciale kop voor macro omdat je dan kunt draaien over het zgn. nodal-point waardoor je optimaal de foto’s kunt samenvoegen. Maar dat gaat wat ver voor deze blog omdat het ook gewoon lekker simpel kan.

Hier nog de drie originelen:

Volgende keer een voorbeeld met verticale foto’s.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.