Lightroom® voor en na – 2: Schaduwen ophalen

Alweer blog nummer 2 over Lightroom: Door het laten zien van foto’s voor en na bewerking hoop ik je te inspireren meer uit je foto’s te halen. Door je eigen stijl te ontwikkelen zullen je beelden nog meer jouw verwondering over je omgeving laten zien.

Deze keer het onderwerp: Schaduwen ophalen.
Bij het fotograferen zul je zien dat je ogen een veel groter verschil kunnen zien in licht en donker dan de camera. In technisch termen: Het dynamisch bereik van de camera is kleiner dan dat van je ogen. Gelukkig biedt Lightroom de mogelijkheid hier wat aan te doen. In bijgaand voorbeeld gaat het om het ophalen van de schaduwpartijen waarbij alleen de schaduwen lichten worden en de overige partijen gelijk blijven.

Op de foto is te zien het prachtig licht bij het Amsterdam-Rijnkanaal in Houten bij de ondergaande zon. De kleuren worden volledig anders dan gebruikelijk en ik wordt geraakt daardoor en door het contrast met de lucht erachter. De lucht kleurt ook al blauwer door de ondergaande zon (blauwe uurtje net nadat de zon onder de horizon zakt).

LR-Voor-Na_Amsterdam-Rijnkanaal-brug

Wat opvalt op de ‘voor’ foto is dat de details onder de brug niet meer te zien zijn. De informatie zit echter wel in de foto. Door de knop schaduwen te gebruiken (zie foto hieronder) in de de ontwikkelmodule kun je dit ophalen. Let op wat er gebeurt in de foto verder. De bewerking gaat namelijk over de hele foto, dus bijv ook op donkere wolkenpartijen. Ook kan ruis toenemen. Controleer daarom altijd het beeld door delen te vergroten.

screenshot

Zeker met de nieuwste versies van Lightroom kun je het vrij ongestraft doen, tenzij je bijvoorbeeld een foto in hoge iso hebt met hele donkere schaduwpartijen.

Meer leren over de mogelijkheden van Lightroom®: In april start er weer een cursus voor startende gebruikers (meer ervaren gebruikers kunnen hier ook nog veel uithalen). Klik hier voor meer informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.