Lightroom® voor en na – 3: Kracht van de natuur zichtbaar maken

Een veelgestelde vraag en terugkerende discussie tijdens mijn cursussen en daarbuiten: “Waarom zou ik mijn foto’s bewerken?”. De een vindt dat het zo puur natuur mogelijk moet, de ander maakt een kunstwerk van zijn foto, en alle varianten daarbinnen zijn ook aanwezig.

In mijn geval gebruik ik zelf alle varianten om landschappen en macro-onderwerpen weer te geven. Ik zie de natuur als bron van het leven, waar wij als mensen ook onderdeel van zijn. Dit uit zich in mijn fotografie onder andere door het zichtbaar maken van het bijzondere van de natuur. Denk bijvoorbeeld aan de kracht die van een boom uit kan gaan en die ook voelbaar is. Je kunt dit ook uitdrukken als ‘geraakt worden’, ‘je verwonderen’, ‘het wow-effect’. Hier is bij mij sprake van een continue verwondering over de natuur en met name over vormen en licht.

En hier komt Photoshop Lightroom® dan weer om de hoek kijken. Door de vele bewerkingsmogelijkheden ben ik in staat meer uit de foto te halen dan de camera heeft geregistreerd in eerste instantie. Ik kan bijvoorbeeld het licht benadrukken, kleuren aanpassen om de verwondering meer te laten zien of delen van de foto donkerder maken om vormen zichtbaar te maken. Naast Lightroom maak ik af en toe ook uitstapjes naar Photoshop CC® en Perfect Suite® van Onone software.

Om dit te illustreren een voorbeeld

Vorige week op de Veluwe bij Otterloo kwam ik een prachtige losstaande boom tegen in tegenlicht. Zie onderstaande nog onbewerkte (in raw-formaat opgenomen) foto:

RG20150613-D800-5630

Een gewone ‘natuurgetrouwe’ bewerking zou mogelijk leiden tot de volgende foto:

RG20150613-D800-5630-2

Dit gaf echter naar mijn mening niet goed het gevoel van de situatie weer. Het licht benadrukte de kleuren van de bladeren waar dit op scheen en bij het kijken vergat ik compleet de rest van de omgeving.

Dit leidde tot de volgende bewerking:

RG20150613-D800-5630-bewerkt

Natuurgetrouw, mooi of niet en andere overwegingen laat ik graag aan de kijker over. Voor mij geeft dit in ieder weer hoe ik mij verwonderde over dit lichtspel en de boom die daar al jaren staat.

Belangrijkste bewerkingen in Lightroom en Perfect Suite
– Witbalans voor meer warmte
– Schaduwen om de stam van de boom lichter weer te geven
– Helderheid hoger voor meer contrast in de midden partijen en een scherper indruk
– Kleurtintcurve contrast verhoging
– Extra detailfilter via de plugin Perfect Suite

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.