Fotografeer jij in het donker met langere sluitertijden?

Nijmegen vorige week. De ondergaande zon op een strand aan de Waal. Wat mij betreft een van de mooiere locaties voor fotograferen in het donker al dan niet met langere sluitertijden. Met een beetje geluk krijg je dit beeld, waarbij de zon al onder de horizon is en de lucht daarna fantastisch kan kleuren. Nog meer geluk en ganzen vliegen over om het beeld compleet te krijgen.

Wat heeft dit te maken met lange sluitertijden? Deze foto nog niets. In dit geval is het wel al redelijk donker, zeker voor de camera, maar de sluitertijd is kort (1/3200) door een hoge iso (2400), een groot diagfragma (F3.2) en belichten op de nog relatief lichte lucht. De vogels kwamen plotseling en mijn statiefkop heeft draaiknoppen om heel subtiel het beeld te verplaatsen maar niet om vogels te volgen oid. Verder is een korte sluitertijd wel handig als er vogels in beeld zijn vanwege de beweging. Achteraf in Lightroom® de donkere stad en het water wat opgelicht.

Lange sluitertijden is de volgende poging. Door het bewegende water krijg je een prachtige zilverkleurige uitstraling. Er komt een soort blur / onscherpte op het water waarbij niet bewegende delen juist wel scherp zijn.

In dit geval niet de bekende Waalbrug trouwens maar iets rechts (vanaf de Ooijpolder bezien) ervan een andere brug met ook wat electriciteitsmasten erbij. Interessant is ook het kleurcontrast van het water en de lucht. In dit geval heb ik uiteraard vanaf statief gefotografeerd en een sluitertijd van 20 seconden bij een heel klein diafragma gebruikt (F22).

Deze beelden waren al gaaf maar later werd mijn aandacht getrokken door keien vlak aan het water, wat onderstaand beeld opleverde.

Gewoon een mooi lijnenspel en ook de weerkaatsing van de  gekleurde lucht in het water is iets om gebruik van te maken. Op de grens tussen water en strand zie je een oplichtende lijn daardoor. De stenen zou ik nog iets lichter kunnen maken, maar dat leidt ook weer wat af van de totale sfeer dan.

En toen zag ik het beeld van onderstaande foto, mijn favoriet van de dag. Een kandidaat voor de fine art collectie en voor kunstmarkten. Erg blij mee!

Ingezoomd met de telelens en ook weer 13 seconden sluitertijd met hetzelfde effect op het water als de foto hiervoor. De lichtstrook in het water en zand geeft weer het ‘oplicht’ effect. Eigenlijk niet een beeld om technisch op in te gaan. Ik kon hierna in ieder geval met een heerlijk gevoel teruglopen naar de B&B waar ik logeerde dat weekend: t Roosje van Ooy

Ik ben benieuwd naar jouw experimenten met fotograferen in het donker of met lange sluitertijden!

Of kom een keer meedoen met een binnenkort te plannen workshop op deze locatie dan kun je het zelf proberen. Schrijf je hier in op de nieuwsbrief als je op de hoogte wilt blijven van de workshop- en cursusagenda.

Alle foto’s © Rob de Groot, Fotovandenatuur, feb 2019, strandje Ooijpolder langs de Waal

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.