Macrofotografie met de groothoek

Het Leuvenumse bos ligt er net als vorig jaar prachtig bij met de herfst. Deze keer voor de laatste keer op stap met de cursusgroep mediors die in januari is gestart. Onderwerp: Macrofotografie.  Het aantal paddestoelen lijkt kleiner dan vorig jaar of in ieder geval moeten we iets beter zoeken ernaar. Met de herfst is het echter verder geen probleem en eenmaal onze blik richtend op de wereld in het klein, is het makkelijk iets te vinden. Na nog geen 100 meter is iedereen zijn eigen onderwerp aan het zoeken.

macro-leuvenumse-bos

 

 

 

 

 

 

 

Opdracht van deze dag is om je eigen stijl ook in de macrofotografie weer te geven. Iedereen heeft een eigen opdracht gekregen hiervoor, gebaseerd op de eerdere cursusdagen. Zo fotografeert de een paddestoelen alsof er een groot landschap is te zien. De ander vind niet de uiteindelijke foto belangrijk maar de beleving tijdens het rondlopen: Hoe laat je dat dan weer zien op een foto?

Hulpmiddel is de beperking. In dit geval door alleen de macrolens met vast brandpunt te gebruiken. Deze blijft de hele ochtend op de camera. Dit maakt dat je meer focus krijgt op het vast te leggen beeld en ook dat je deze lens goed leert kennen. Het effect treed niet gelijk op. In het begin denkt een aantal deelnemers hierdoor mooie dingen te missen. Maar bijna altijd treedt na tijdje het effect op. Probeer het zelf gerust ook uit. Het hoeft natuurlijk niet per se met de macrolens. Iedere lens is ok en ook ieder onderwerp.

Zelf ben ik op een cursusdag niet op pad om te fotograferen. Ik heb wel de camera bij me om wat te kunnen laten zien aan de deelnemers of foto’s van hen ‘aan het werk’ te maken. Om het goede voorbeeld te geven heb ik zelf de hele dag de 20mm groothoeklens gebruikt. Dat je daar ook macrofoto’s mee kunt maken laten de foto’s hieronder zien.

 

RG20131102-D800-3204

RG20131102-D800-3215

RG20131102-D800-3397

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.