Hoe selecteer je uit je vele foto’s van een shoot?

Hoe selecteer je foto’s uit die vele die je maakt? En hoe vind je ze later weer terug? Vragen die ik veel hoor. Er zijn verschillende manieren en ik leg hier ter inspiratie de mijne uit. Bedenk hierbij dat je eigen werkwijze moet passen bij het doel dat je hebt met je foto’s. Is het een opdracht, vrij werk, vakantiefoto’s, … Ook maakt het uit welke hulpmiddelen je hebt.

De manier die ik hier beschrijf pas ik toe bij het uitzoeken van foto’s voor mijn vrije werk. Ik ga er dan op uit en kom terug met flink wat foto’s. Mijn doel is dan om er die paar uit te halen die echt geschikt zijn voor gebruik in een mijn kunstuitingen, een fotoverslag, een blog of voor de website. De overige foto’s krijgen een paar kenmerken om ze gemakkelijk terug te kunnen vinden. Als hulpmiddel gebruik ik de catalogus en bewerkingsmogelijkheden van Lightroom van Adobe® (abonnement incl. Photoshop voor detailbewerkingen).

Uiteraard komt er meer kijken bij het bewerken (of beter ‘ontwikkelen’) van een foto en het overzetten naar de pc of het laten afdrukken maar hieronder de stappen van de selectie als de foto’s in Lightroom zitten. Ik maak hier gebruik van het toekennen van ‘keywords’ aan foto’s en het zetten van vlaggen, sterren en kleuren op een foto.

  1. Selecteren van de map waarin de shoot van een gebied staat (mappen krijgen altijd de naam ‘jaar-maand-dag_naam van gebied/activiteit’ dus bijv. 2020-08-03_Drents-Friese-Wold’.
  2. Basis kenmerken vastleggen in ‘keywords’ die gelden voor alle foto’s. Bijv. Bos, Drenthe, Drents-Friese Wold.
  3. Doorlopen van alle foto’s en met een vlag aangeven of een foto in aanmerking komt voor verder gebruik (even ongeacht gebruik). Een X markering geven aan echt mislukte foto’s.
  4. Selecteer alles met een vlag (de foto’s zonder vlag en met een X zie ik dan niet meer) en geef met 0 tm 5 sterren aan hoe bruikbaar/goed/geschikt een foto is.
  5. Selecteer de top door te kiezen voor alle foto’s met meer dan 2 of meer sturen. Als dit er nog teveel zijn dan 3 of meer sterren.
  6. Hieruit kies ik er in eerste instantie een tiental voor gebruik in een fotoverslag. Deze bewerk ik ook verder en geef detail keywords (bos, heide, evt. personen, …). Deze geef ik dan een kleur voor de selectie voor bijv. het fotoverslag. Zie de foto hieronder waar ik rood heb gebruikt daarvoor.
  7. Voor echte toppers gaat de bewerking verder en deze eindigen met de kleur blauw. Dit zijn kandidaten voor bijv. een kunstafdruk in beperkte oplages of andere speciale doeleinden.

Hopelijk heb je hier wat aan. Ik ben benieuwd naar jouw werkwijze. Reageer in het commentaar, ook als je vragen hebt over het inrichten van je eigen werkwijze.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.